Прочетен: 6671 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 15.09.2012 16:36
www.breketiplovdiv.com
Кафе, чай, цигари, червено вино и някои газирани напитки могат успешно да оцветят и потъмнят зъбите при системна консумация. От друга страна природата ни е предоставила някои на на пръв поглед обикновени хранителни продукти, които действат изсветляващо и леко избелващо. Ефективността им е много по ниска от тази на професионалното избелване в кабинета по дентална медицина, но са евтини и натурални. Вече би трябвало да се усмихваш.
Ябълки, молкови и цвекло - тези страшно полезни плодове и зеленчуци увеличават отделянето на слюнка , която е самопочистващ механизъм в устата. Съдържат вещества убиващи бактериите в устата причинители за лош дъх. Подобряват храносмилането.
Портокал и ананас – плодове богати на фибри и вит. С . Увеличават секрецията на слюнка и измиват зъбите натурално. Придават приятен плодов дъх. Вит. С-то укрепва имунната система и стяга венците. Внимавайте с директната консумация на лимони. Лимонената киселина е доста агрисивна спрямо зъбния емайл. Винаги изплаквайте обилно устата си с вода за 30 сек. след прием на цитрусови плодове.
4. Сода за хляб – едно изследване през 2008 г. Показва , че пастите за зъби съдържащи натриев бикарбонат (сода за хляб) отстраняват много по-добре плаката и избелват много повече от пастите несъдържащи това съединение. От време на време може да натъркате зъбите си със сода за 2-3 мин. и след това измийте с паста съдържаща сода и флуорид. Не трябва да се прави често , защото содата има и абразивно действие върху зъбния емайл.
Мляко , сирене и извара – млечните продукти съдържат калций, протеини и млечна киселина, които спомагат в предпазването от кариес. Изследване в журнала “ Dentistry” открива, че деца ,които приемат по 4 кисели млека на седмица имат много по нисък процент на зъбен кариес спрямо деца , които изобщо не консумират кисело мляко. Изследователите мислят, че протеините от млякото се свързват с павърхностния защитен слой върху емайла и така предпазват от кариес, а калцият запълва липсите в участъци на деминарелизация. Системната консумация на Твърди сирена (чедар, гауда и др.) има на избелващ ефект въху зъбите.
Броколи – универсален зеленчук, много богат на фибри и антиоксиданти, предпазва от рак, помога на функцията на сърцето и мозъка. Участва в образуването на защитен слой върху емайла на зъбите и го предпазва. Бразилско лабораторно изследване открива, че при редовно хранене с броколи се намалява на половина, на полавина ерозията на емайла причинена от киселините в газираните напитки. Намалява и телесното тегло.
Всички знаем, че лимоновият сок е един от най-древните избеващи агенти в природата ( помисли си какво се получава когато сложите лимонов сок по косата си и излезете на слънце). Може да смесите лимонов сок със сода за хляб до образуване на паста, и да натъркате зъбите за една минута и след това три минути с четка и паста за реминализация и запечатване на емайла с флуорни йони. Внимавайте с директната консумация на лимони. Лимонената киселина е доста агрисивна спрямо зъбния емайл. Винаги изплаквайте обилно устата си с вода за 30 сек.
Гъби “Шитаке”- секретната съставка тук е захарид – лентинан, който убива бактериите предизвикващи образуването на зъбен камък и кървене на венците.
Сусам – почиства изчеткващо плаката от зъбите и съдържа много калций
Ябълков оцет – отстранява повърхностни оцветявания по зъбите. Не е най-приятния начин за домашно избелване, особено когато жабурите оцета за 3 мин. За допълнителен ефект може да смесите ябълков оцет и сода за хляб на паста и да натриете зъбите си за 3 мин. и след това да измиете зъбите си с четка и паста за още 3 минути.
www.breketiplovdiv.com
Тагове: