Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2014 00:32 - Ортодонтското лечение при деца и юноши
Автор: drhundjev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12729 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2019 00:17


Ортодонтското лечение при деца и юноши не e само изправяне на кривостоящи зъби, но и оптимизиране на захапката и балансиране на дъвкателния апарат. Красивите и прави зъби и хармонична усмивка влияят както върху самочувствието на детето, така както и върху оралното му здраве. Правите зъби се почистват по-лесно и риска от развитие на кариес и заболяване на венците е по–нисък, затова ортодонтското лечение е една от най-добрите инвестиции за бъдещето на Вашите деца. Ранното ортодонтско лечение позволява много по-добри резултати на много по-ниска цена.

 


В зависимост от възрастта на детето се различават три нива на лечение:

  • лечение в млечно съзъбие (ранно лечение);
  • лечение в смесено съзъбие;
  • лечение в постоянно съзъбие.

 
Лечение в млечно съзъбие

 

image

 
Това лечение може да започне на около 3-4 годишна възраст и се провежда под формата на игрови мускулни упражнения или с помощта на функционални регулатори (ортодонтски апаратчета), за да се премахнат налични вредни навици (смучене на пръст / устна, дишане през устата и др.), които по-късно могат да доведат до възникване на зъбно-челюстни деформации.


 image

Една преждевременна загуба на млечно зъбче често по-късно води до липса на място за подреждане на постоянните зъби. В такива случаи се поставя местопазител, който запазва мястото на липсващия зъб до пробива на постоянния.

 

 Лечение в смесено съзъбие

 image

В смесено съзъбие лечението най-често се провежда със снемаеми апаратчета от цветна пластмаса, специални телени елементи и метална дъга, която пристяга зъбите. Ортодонтската шина се закрепя за зъбите и прилепва по цялата повърхност на небцето. Така се въздейства върху челюстта като цяло, а не само върху отделни зъби. За да настъпи ефект от шините, децата трябва да ги носят от 1 до 4 години. След изправяне на зъбите детето може да продължи на носи шините до пълното израстване на постоянните зъби. Например, ако шина се сложи на дете на 6 г., когато стане на 9 г. зъбите вече ще са изправени, но то може да продължи да носи шината до 12 г. Така ще се гарантира, че новите зъби няма да се изкривят отново.
 

image

На този етап може да се коригира липсата на място чрез направляване нарастването на челюстта и да се избегне вадене на постоянни зъби в по-късен етап. С помощта на подходящи функционални апарати постигаме хармонизиране на лицевите мускули и езика и се предотвратява нежеланото им въздействие върху развитието на челюстите.

 

 image


Лечение в постоянно съзъбие

 

image

След пробива на всички постоянни зъби завършва и основното нарастване на челюстите. От тук нататък по-трудно може да се влияе върху нарастването на челюстите, а по-скоро се действа основно върху положението на зъбите. При постоянно съзъбие се използва фиксирана техника (брекети). Брекетите се фиксират със специално лепило към всеки отделен зъб и се свързват помежду си с термоеластична дъга. След поставянето на дъгата в брекетите, тя се опитва да се върне към първоначалната си форма, оказва съответна сила върху брекета, която се предава на зъба и той се премества в костта до най-правилната си позиция. Постига се красива и здрава усмивка и правилна захапка .

image

При леки изкривявания на зъбите лечението в постоянно съзъбие може да се проведе и със серия снемаеми прозрачни шини (Invisalign/Orthocaps). Този вид лечение има предимство по отношение на комфорт за пациента и дискретност на лечението, но е много важно съдействието на пациента. За постигане на желания резултат тези шини трябва да се носят 20-22 часа в денонощието и се свалят само по време на хранене и миене на зъбите.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drhundjev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 225844
Постинги: 31
Коментари: 5
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930